comptador web

dilluns, 25 d’octubre del 2010

LA FOTOGRAFIA COM A SUBGÈNERE LITERARI



Una de les coses que més m'agradaven de l'època en què l'Iñaki Gabilondo presentava les notícies de Quatro era la foto amb què acabava l'espai informatiu.

Vagi per davant que de fotografia no en tinc ni idea, però crec que últimament hi ha una generació de fotògrafs que busquen el sentit d'un món "caòtic", (tot i que de vegades, quan hi ha tragèdies humanes, no deixa de ser el món real que en queda després de les catàstrofes!!).

Aquests autors tinc la impressió que no només busquen retratar el món, també busquen expressar els seus sentiments, les seves pròpies emocions. Això fa que les seves fotografies estiguin relacionades amb el concepte de la imatge com a document d'un espai i d'un moment, i que posin l'esforç en mirar cap enfora i també cap endins, una fotografia, al capdavall, d'autor, lírica, en primera persona, i que ens aporta alguna cosa més que una simple visió que només requerís uns ulls passius.
Fotos que, en definitiva, parlen tant o més que la narrativa o la poesia!

26 comentaris:

  1. Hi estic d'acord. La fotografia també pot ser artística, és evident. El que no m'agrada és que de vegades les retoquen tant que em semblen poc naturals.
    Entre els blocaires que visite hi ha grans fotògrafs o, almenys, a mi m'agraden molt les fotografies que fan (onatge i fanal blau, en són un bon exemple).

    ResponElimina
  2. Ostres, aquesta foto que publiques... oi que és aquella nena colombiana que va morir després d'un terratrèmol? Si no m'erro, estem parlant de la segona part dels anys 80.

    Tot un gènere, la fotografia, sense dubte. Per alguna cosa una imatge diu més que mil paraules, de vegades...

    ResponElimina
  3. Estem en un món visual... i la fotografia és un altre forma d'expressió.

    ResponElimina
  4. Tota la raó Mireia les fotografies poden ser testimoni, denuncia, o poesia o les tres coses alhora! i parlen, i tant que parlen!

    ResponElimina
  5. Completament d'acord, Mireia, també en el llenguatge fotogràfic la tria del motiu, l'angle, la focal, la llum, les fotos autorebutjades... "poden" mostrar l'autor. I imagino que també cal practicar molt per aconseguir dir el que es vol.

    ResponElimina
  6. Jo fins i tot parlaria de gènere, MIREIA. Estic d'acord amb tu.

    ResponElimina
  7. Totes les accions humans són projectives i ens retraten el conscient o el subconscient, com diria un psicóleg. Tota manifestació artística, sense prejudici del seu valor, tindrà l'afegitó de la seva expressivitat.
    Salutacions.

    ResponElimina
  8. Mentre tothom tingui clar que la fotografia és, com molt bé dius, un subgènere literari (i, per tant, ficció), cap problema. Si confonem fotografia amb realitat, ens ensarronaran més sovint del compte.

    ResponElimina
  9. Sí, la fotografia pot ser, i ho és sovint, molt literària. Diu coses o en suggereix, t'interroga, busca sorprendre't i fer-te pensar. La fotografia és una forma d'art, sens dubte.

    ResponElimina
  10. Novesflors és veritat, des que van aparèixer els fotoshops etc la foto s'ha desvirtuat una mica.

    Parlen molt, Carme!

    Només de vegades, Ferran. Sí, és una fotografia d'unes inundacions.

    Galderich i Elvira gràcies per la visita.

    Sí, Pere, i de vegades fins i tot les presses (i per tant la no-tria) donen com a resultat fotos que passen a la història.

    Jordi, doncs sí, jo no em vaig atrevir a dir gènere, però està bé que ho hagis fet tu.

    I tant , Alberich, això és el que volia dir, que no es tracta d'apretar un botonet i ja està.

    David, ara t'escolto!!! TENS TOTA LA RAÓ

    Teresa, una forma d'art que, tot i que em "diu" força coses, no sempre sé interpretar, per això deia en l'article que no en sóc gaire experta.

    ResponElimina
  11. la fotografia no es un subgènere de res. És un art per si sola. I alguns fotografs són autèntics ARTISTES que capten la realitat amb la seva mirada particular. Fer una foto no és només apretar un botonet. És saber mirar i explicar una història amb una sola imatge, sigui amb una camera super senzilla o amb una càmera super sofisticada.
    Us passo l'enllaç de les pagines web de tres fotografs catalans excepcionals, autentics artistes de la llum i la imatge. I em consta que tots tres manipulen poc la imatge.

    Alerta, que hi ha el deliciós perill de quedar-se enganxat passant fotos dels seus àlbums

    Joan Tomas http://www.joantomas.net/ un retratista magnífic

    Txema Salvans www.txemasalvans.com

    Tino Soriano http://www.tinosoriano.com/

    ResponElimina
  12. Jo també considero la fotografia com a art.
    No totes les fotografies són iguales, cal saber fer-les.

    ResponElimina
  13. La fotografia és una branca artística més, i hi ha imatges realment precioses. De fet, aquells que en saben tenen un gran do. Espero veure fotos teves aviat, segur que són bones!

    ResponElimina
  14. ... La fotografia és considerada com la vuitena de les belles arts. A mi em fascina. No només per tot allò que em pot arribar a dir, sinó per la seva capacitat d'aturar la mirada i ampliar el detall, per la força que té i per la seva permeabilitat amb la paraula i amb el so. L'art de fotografiar, de capturar i comunicar, crear i expressar sentiments i emocions és més que una habilitat, és també una sensibilitat...

    ResponElimina
  15. Estic segura que tots els artistes parlen a les seves obres dels seus sentiment, de les seves pors, encara que no ho sembli, ja sigui un escriptor, pintor, músic... (Clar que també hi ha molts tipus d'artistes però estic segura que la majoria és així). Perquè en el fons són persones inquietes que cerquen respostes. Diuen que l'art neix d'aquestes inquietuts...

    ResponElimina
  16. La fotografia és un art, o bé una tècnica que ha fet possible fer-ne un art; i com a tal, té gèneres i subgèneres. Tens raó amb el que dius, però jo diria que no vas encaminada en classificar la fotografia com a subgènere literari.

    ResponElimina
  17. Completament d'acord, Mireia, ho expliques igual que jo ho veig.
    Crec que estaria molt bé el fet d'incloure-la dintre del món literari.

    ResponElimina
  18. Jo també penso que és un art i que si arriba al cor, pot canviar el món! com la literatura!

    ResponElimina
  19. Merci pel comentari.
    De fet l'art és art sigui quin sigui el seu format. M'ha quedat amb rodolí i tot!

    ResponElimina
  20. viu i llegeix, Don Vito, Tonino, Màgia, Ariadna, Caterina Lèspolsada Miraculosa, Joana , Cèlia i Esther gràcies per deixar els vostres comentaris

    ResponElimina
  21. Hola Mireia! Com estàs? Jo torno poc a poc, massa feina i massa coses han passat després de les vacances. Precisament, i a propósit del teu post, el dvendres vaig anar al World Press Photo al CCCB. Si no hi has anat, val molt la pena que hi treguis el nas, veuràs moltes fotografies d'aquestes que se't claven. I avui al meu bloc parlo de la il·lustració, imatges, al cap i a la fi, sense movimet, que parlen molt i que guardem dins nostre, d'alguna manera, com un record gravat per sempre.

    Una abraçada!

    ResponElimina
  22. En una foto hi cap tot el que hi puguem veure i recordar. Una foto la completem nosaltres amb tota la nostra experiència de vida i si som receptius ens dóna tantes i tantes coses!
    M'agrada que reivindiquis la fotografia, Mireia. És de les coses més reals de l'art.
    Vagi bé!

    ResponElimina
  23. Lídia i Ricard,gràcies per la visita.

    ResponElimina