comptador web

dilluns, 31 d’agost del 2009

UN PLAER



Una de les lectures de l'estiu ha estat CALAVERES ATÒNITES (La butxaca) i, la veritat, he de dir que llegir Jesús Moncada és un plaer!

I no es tracta de parlar bé de Jesús Moncada per ser un escriptor de casa, es tracta de reconèixer que és un escriptoràs, una ploma de primer nivell. Pot agradar més o pot agradar menys, però té una habilitat per fer-nos entrar en els microcosmos que narra com ben pocs escriptors saben fer-ho.

Per als qui no l'heu llegit mai, aquesta obra pot ser una bona idea. CAMÍ DE SIRGA és més coneguda, però és una obra molt densa - per a alguns fins i tot feixuga, no és el meu cas, a mi em va agradar molt també- i correu el risc de no connectar-hi a la primera, i seria una llàstima que el primer contacte amb Moncada no fos del tot gratificant. Per això us recomano que comenceu amb CALAVERES ATÒNITES.

L'argument de CALAVERES ATÒNITES és ben senzill: Mallol Fontcalda, jove advocat, busca una destinació laboral a una població tranquil.la que li deixi temps per poder preparar les oposicions a l’administració de justícia.

Ja des del principi, quan puja a l'autobús que l'ha de conduir a aquella població, ens trobem amb un humor intel.ligent que fan que la novel.la sigui d'allò més divertida.

Moltes descripcions, molts fils argumentals són del tot evocatoris. Però què evoquen? La rutina/els esdeveniments d'un poble? L'element humà que hi habita? La incomunicació entre els seus habitants? Els conflictes que tenen?

La realitat, la vida, tal com passa en les obres de Moncada, són travessades per tensions, però també per fets molt còmics, narrats amb una mestria immensa.

Un altre aspecte a destacar és el lèxic, molt ric i dialectal (em refereixo a dialectal-geogràfic, és a dir, típic de la franja, que és d'on era ell). Això, per mi, no ha estat un entrebanc, més bé el contrari, he gaudit molt trobant paraules i expressions que no havia escoltat mai, però sempre hi ha a qui no agrada que hi hagi tant de vocabulari desconegut (alguns d'aquests mots ni tan sols són al diccionari de l'IEC, hauré de buscar-los a l'Alcover!).

Aquest llenguatge carregat d'implicacions orals i d'elements populars és el vehicle que li serveix per crear efectes còmics, i fa minvar la possibilitat d'allunyament dels lectors.

Us la recomano!

39 comentaris:

  1. No he llegit Calaveres atònites però Camí de Sirga no em va decebre gens, al contrari em va agradar molt sobretot per la gran riquesa de la ploma de Montcada. M'has fet venir un desig tan gran de més Montcada que em sembla que el següent llibre que llegiré serà aquest.
    Petons!

    ResponElimina
  2. Totalment d'acord. Calaveres atònites és tot un plaer!

    ResponElimina
  3. Myself, és que Moncada té això, que quan el llegeixes després sempre tens ganes de més. Espero que akgun dia algun editor ens digui: tenim una obra que va deixar en un calaix!!! i així s'ampliï el corpus d'obres!!

    Celebro que coincidim Carme

    ResponElimina
  4. Hola Mireia,

    No he llegit res d'en Moncada. Me'l apunto
    Una abraçada

    ResponElimina
  5. "Calaveres atònites" és precisament l'únic llibre que he llegit de Moncada fins la data i a mi també em va agradar molt. Trobo que n'has fet una crítica molt acurada. I s'haurà de llegir més aquest autor!

    ResponElimina
  6. Gràcies per la recomanació, Mireia. Jo, com Myself, només li he llegit Camí de Sirga.

    ResponElimina
  7. Hummm... després de Cami de Sirga pot ser una bona idea per seguir amb en Moncada!

    ResponElimina
  8. Tinc a Montcada com a un dels millors en literatura catalana contemporània. Amb Cabré i Riera, farien la meva troika dirigent. Suposo que li has llegit "Camí de sirga"... Fes-ho, si no. T'encantarà.

    ResponElimina
  9. Gràcies per la visita , Rosa, si el llegeixes segur que riuràs molt.

    Doncs ja ho saps, Óscar, si tens ganes més Moncada, que sempre va bé.

    Trini, doncs CALAVERES és una mica diferent, però segur que t'agradarà.

    Anima-t'hi Galderich.

    Veí, també admiro molt en Cabré, de la Riera he llegit més poc. Sí, he llegit Camí de Sirga i em va agradar, però tal com dic al post m'estimo més recomanar CALAVERES perquè hi ha qui troba CAMÏ DE SIRGA massa dens.

    Gràcies a tots/es per la visita al racó.

    ResponElimina
  10. En prenc nota. I gràcies per la descàrrega del teu comentari sobre Camí de Sirga. Fa temps que vaig intentar llegir-lo i potser vaig errar el moment, el meu personal. Poca disponibilitat de temps i altres cabòries que van incomodar-me la lectura i no vaig acabar d'entrar-hi. El tinc pendent però em perseguia una mena de mala consciència que ara m'has descarregat amb el teu comentari. Gràcies.
    Cosme

    ResponElimina
  11. Aix, jo aquest any he tingut la lectura bastant apartada... això si, he fet un recull de totes les recomanacions... i començaré aviat a fer via ja que si no se m'acumularan molts...
    Doncs si, ja he començat l'escola... i com sempre amb moltes ganes i il·lusió, que no faltin, ara només ens queda despegar...
    Salut i una abraçada!!!

    ResponElimina
  12. Cosme, conec molta gent que en e primer intent no va pooder connectar amb camí de sirga, per això recomano abans Calaveres (o fins i tot el contes del CAFÈ DE LA GRANOTA) estic segura que un dia o altre 'arribarà el "moment Camí de sirga". Gràcies per la visita.

    Eva, això de llegir ha de ser quan ens ve de gust, si tens ganes ja ho saps, fes una ulladeta pels posts antics, hi trobaràs informació i després ja faràs tu la tria. gràcies per passar pel Racó.

    ResponElimina
  13. A mi em passa com a Cosme, però precisament em va passar amb aquest "Calaveres atònites", no vaig entrar-hi i ja no he intentat llegir res més de l'autor. D'això ja fa molts anys, així que igual ara és el moment. Gràcies Mireia!

    ResponElimina
  14. Pos jo este no l'he llegit, alguns altres seus si. I com Moncada no hi ha ningú :)

    ResponElimina
  15. hola, Sílvia, doncs és ben curiós això que dius perquè CALAVERES sol agradar força. De vegades el que passa és que cada llibre té el seu moment. Segur que algun dia trobaràs el moment.

    Bajoqueta, coincidim, Moncada és moloolt gran !!!

    ResponElimina
  16. Vaig llegir Calaveres atònites l'any passat i coincideixo plenament amb tot el que escrius. Va ser veritablement un plaer llegir-lo, una bona estona, un somriure. Audaç i intel·ligent.
    Molt recomanable.

    ResponElimina
  17. Vaig llegir Calaveres atònites l'any passat i coincideixo plenament amb el teu post. Efectivament un llibre que fa somriure. Intel·ligent i audaç.

    Recomanable. Molt recomanable.

    ResponElimina
  18. Ben tornada i amb una bona recomanació, gràcies.

    ResponElimina
  19. Perdó, em vaig confondre no vaig començar a llegir "Calaveres atònites" sinó "Estremida memòria".

    ResponElimina
  20. Hola Mireia, fa temps que el vaig llegir. És genial, l'humor, la manera d'escriure tot!!!!

    ResponElimina
  21. El gran Moncada!! El tenia una mica oblidat ja que fa bastant temps que vaig llegir Cami de Sirga i he de reconèixer que vaig gaudir molt amb aquesta lectura. Com molt bé dius, aquest lèxic de la franja és molt ric i utilitza paraules que alguna vegada havia sentir dir als meus padrins i que pràcticament ara estant en desús. Mira, un altra que m'apunto, i mirar d'encavir-lo quan tingui un espai.

    Au, gràcies

    ResponElimina
  22. Eulàlia, Elvira l'Espolsada celebro que coincidim.

    Sí, aquest és més "feixuc" (per dir-ho d'alguna manera), CALAVERES és tan divertit que és més estrany que no hi "connectessis".

    és meravellós això de llegir lèxic que ja no s'usa, eh Lo Carles?

    ResponElimina
  23. Mireia: per mi, 'Calaveres atònites' és el millor llibre de Jesús Moncada; si més no, és el meu preferit -i els he llegit tots.

    ResponElimina
  24. És curiós, Joan, perquè jo pensava que tothom considerava que el millor llibre d'en Moncada és CAMÍ DE SIRGA (tot i que, com ha quedat clar, és un llibre una mica complicat), i pel que veig als que heu llegit CALAVERES ATÒNITES tots en parleu bé. Me n'alegro. Jo de Moncada em quedo amb tots els que he llegit!! (que són tots mensy un).

    ResponElimina
  25. Sincerament, no he llegit res d'en moncada des que es va separar d'en reixach.

    ResponElimina
  26. gràcies, com sempre, per un nou descobriment! ;)

    ResponElimina
  27. La veritat es que no n'he llegit mai res i no tenia un interès especial en fer-ho però tal i com ho expliques m'en fas entrar ganes

    ResponElimina
  28. Mireia, l'acabo de treure de la biblioteca, oi que pot ser una bona tria per al club de lectura? gràcies per la recomanació, ja et diré el què quan el llegeixi.

    ResponElimina
  29. Modgi, benvingut/-da, si vols també pots fer comentaris seriosos.
    German, és un llibre per divertir-te i, amb la garantia que dóna el Moncada, clar, ben escrit.
    Mireia, tothom queda content d'en Moncada, si et ve de gust ja ho saps i ja ens diràs què et sembla.
    Núria, crec que pot ser una MOLT BONA ELECCIÓ per al club de lectura.

    ResponElimina
  30. El tenc a casa pendent pendent de començar, en el meu munt de llibres. L'has posat tan bé que m'han entrat moltes ganes. La llàstima és que darrerament no tenc gaire temps per llegir :(

    Besets!

    ResponElimina
  31. Fa anys vaig llegir Camí de Sirga i em va encantar. M'apunto la teva recomanació, gran escriptor.

    ResponElimina
  32. Jesus Moncada encara està pendent, ja caurà, ja...

    ResponElimina
  33. Doncs, veus?, jo no he llegit Montcada. Primer vull llegir Les veus de Pamano, que en fan una sèrie a TV3 i, a més, Jaume Cabré visita el Club de lectura Sant Narcís (a Girona) i el vull anar a escoltar. O sigui que primer un i després l'altre!

    Una abraçada!

    ResponElimina
  34. Caterina fes-li un lloc que segur que riuràs un munt.
    tonina calaveres és força divertit.
    Viu i llegeix, ja arribarà el dia.
    Les veus del Pamano és un llibre immens, Núria, espero que aviat trobis el "moment Moncada"

    ResponElimina
  35. Gràcies per la recomanació perquè ja el camí em va ser un altre plaer!

    ResponElimina
  36. Com bé dius,llegir Moncada és un veritable plaer!

    ResponElimina
  37. Cèlia, si CAMÍ et va agradar, amb CALAVERES t'ho passaràs força bé.

    Coincidim, un cip més, Ma-poc.

    ResponElimina
  38. Calaveres atònites, és el seu millor llibre per mi... ho té tot: em va apassionar i el recordo encara, després d'anys i anys... el tornaré a llegir aviat. És bo i a més divertidíssim... què volem més (lectors/es catalans)??? ricard99, última ronda

    ResponElimina
  39. Ricard, celebro que t'agradés. I benvingut al Racó.

    ResponElimina