comptador web

dimecres, 12 d’agost del 2009

EL MÈTODE "ESPE" A TV3

Interrompo les vacances del blog perquè estic indignada.
Els telenotícies de TV3 estan fent que em plantegi on és la línia que separa el dret a la informació i la "propaganda" política.
La veritat és que vaig obrir el blog per parlar de literatura i de cinema, però hem anat agafant confiança i m'agradaria que hi diguéssiu la vostra al voltant d'aquest tema, que em té una mica "cremada".
En els telenotícies de TV3 hem d'assistir A DIARI als passejos que fa el president de la Generalitat.
Així, un dia tenim un publi-reportatge d'un dinar que ha fet amb simpatitzants del seu partit a Vandellós (vagi per davant que, com ja sabeu els que em coneixeu, sóc bastant "apolítica", però aquí el que faig és parlar de la manipulació i, clar, només pot manipular qui té el poder, per tant parlo claríssimament del PSC del sr Montilla) - sense que el sopar en qüestió ens aporti cap dada informativa rellevant, com pogués ser un anunci "estrella" d'aquells que de vegades fan els polítics quan es troben envoltats "dels seus"- un altre dia en tenim un altre on es passeja per una empresa ("a qui la Generalitat va ajudar amb un impuls econòmic important", ens diu la veu en off), i et preguntes, però ON ÉS LA NOTÍCIA? (fins que t'adones que no hi ha notícia, que el reportatge és una mena de lluïment del senyor president ... vinga va, ja només ens falta que surti fent footing o pescant (mare meva que això de la pesca em recorda una altra època!!!)

És normal que el president de la Generalitat surti a la televisió pública autonòmica, però QUAN ESTIGUI JUSTIFICAT, NO? Quan hi hagi una sessió de control parlamentari, quan hi hagi una visita oficial a un altre lloc, una aprovació d'una llei, una declaració en contra del terrorisme... Però el que no pot ser és que surti cada dia PER DECRET. On és la rigorositat que hauria d'haver-hi en el dret a la informació al qual tenim dret constitucionalment?

No és aquest el model Esperanza Aguirre que tan criticàvem??

No s'està convertint "la nostra" en la "del senyor president"??

Quina vergonya que sento de la meva televisió, la que pago amb els impostos, i quina degradació democràtica que vaig percebent, cada vegada en més sectors i en més àmbits socials!!!

Sí, estic emprenyada, però és que no puc pas evitar-ho!

34 comentaris:

  1. Totes les televisions estan poli-idiotitzades i a més com és estiu les neurones s'estoven....tranqui.la...jo ja estic curada d'espants...abans era ingenua i creia en la honestedat i aquestes coses i en la independència dels periodistes...segons el color polític així va ...però comparteixo i entenc la teva indignació...a més és una mostra de mal periodisme mostrar una notícia que no és cap notícia...

    ResponElimina
  2. Em penso que aquest és un vell vici de la TV3, i no té res de nou. No sé si recordes que en època pujoliana ens empassàvem totes les costellades, cargolades i calçotades on anava. Si inaugurava un fanal, allà el tenies. Ens havíem d'empassar en Pujolet pujant el Puigmal en un memorable reportage que es repetia cada estiu. Això no vol dir que justifiqui res, sinó que ens trobem davant d'un hàbit enquistat a les TV. Si mires Antena 3 veuràs com esmorza, dina i sopa en Mariano (diràs que és privada i pot fer allò que vulgui, és clar, però cal veure quines empreses controlen aquell canal). És un mal general.
    A mi m'indigna especialment la submissió de les TV públiques a moltes coses més enllà dels polítics: l'esport (futbol i F1) en concret.

    ResponElimina
  3. I així treuen la crosta catalanista...

    ResponElimina
  4. M'alegro de poder llegir un dels teus apunts abans de setembre :)! Sobre això de TV3, sembla evident que alguns periodistes fan poc de periodista i molt d'adulador del president de torn. A mi també m'emprenya haver de veure cada dia no-notícies pel simple fet que estan protagonitzades pel president... En fi, jo fa temps que no em miro massa els informatius de TV3, però sembla que la suposada imparcialitat i transparència són lluny de ser reals...

    ResponElimina
  5. És així de trist, el model Espe el trobem a totes les televisions anomenades autonòmiques. Al Canal 9, per exemple, sempre s'està fent propaganda descarada del Francisco Camps.

    ResponElimina
  6. Els telenotícies catalans cada vegada foten més pena, i això que comparativament són millors que la majoria dels de la resta de l'Estat espanyol. Ara és "tele-Montilla", com abans era "tele-Pujol", té raó en Lluís...Crec que qui es vulgui informar bé avui en dia té que cercar, sobretot, a internet (discriminant també molt bé què troba, és clar...) Afortunadament la tele ja no és el mitjà hegemonic d'informació, però continua sent l'instrument favorit dels poders per tal d'intentar manipular-nos.

    ResponElimina
  7. No he pogut percebre -aquests dies- això que dius. Fonamentament perquè faig vacances de televisió, també. Podríem dir en el seu desgreuge que a l'estiu les notícies escassegen i els professionals també.

    Estic fonamentalmetn d'acord en tot allò que ja heu dit.

    El periodisme MAI no és imparcial. Si és públic té influències del govern (hi ha algú que no recordi els "Telediarios" de l'època papera?), i les televisions autonòmiques no són una excepció. Les privades estan influides per interessos privats.

    Recordo que quan estudiava publicitat hi havia una rivalitat entre els que estudiàvem aquesta especialitat i els que estudiaven periodisme (ara les dues carreres ja no són comuns per tant imagino que aquest debat es deu haver diluït); llavors, els periodistes eren els "honestos", els "imparcials", mentre que els publicistes érem poc menys que uns dimonis esquats manipuladors de cervells. La publicitat (que no el patrocini) com a mínim "anuncia" d'entrada que el que vas a veure sónm anuncis i prou.

    Aquest és un llarg debat, inacabable. L'objectivitat simplement, no existeix. Ni en publicitat -per raons òbvies-, ni en periodisme.

    ResponElimina
  8. Avui dia tot té cabuda a la TV... això si, la interpretació de les persones serà totalment diferent la d'uns i la d'altres... i sort d'això, que podem ser crítics i distingir interesos...
    Salut!!!

    ResponElimina
  9. Efectivament com apunta un comentarista que es diu Sadurní el cas més FLAGRANT és Canal 9. Jo veig les dues cadenes (Canal 9 i Tv3) i les aparicons de Montilla a TV· fan riure al costat de les de Francesc Camps a Canal 9.
    De dilluns a divendres , en els informatius de Canal 9 (que duren uns 45 minuts), 10 estan destinats exclusivament al seu LLUIMENT PERSONAL. Sempre hi ha un mínim de tres reportatges (que van encadenats), així que els NO_DOs de l'època franquista es queden curts.

    I no us penseu que l'àmplia cobertura es pel tema Gurtel, no, no, d'aixó res, el tema Gurtel NO existeix a Canal 9, ni les 12 o 13 causes pendents que té Fabra (president de la Diputació de Castelló). De veritat, Canal 9 és la VERGONYA més gran del mon. Us heu parat a pensar quin fastic que dona haver de vore 3 (sí, sí, 3 mínim !!) reportatges seguits del president. De vegades, si aquell dia no ha acudit a molts actes, el trauen sortint de casa, saludant als seus veins i pujant al cotxe...

    Uf, perdona la llargaria del comentari Mireia però es que necessitava quedar-me a gust , que aquest tema em posa dels nervis.

    Abel

    ResponElimina
  10. Per això jo només miro Ventdelplà i El cor de la ciutat ;)

    ResponElimina
  11. Comprenc la teva indignació, jo m'indigno només sortir al carrer... però no és això el que voli dir, volia felicitar-te per aquest blog, dir-te que tenims inquietuts i gustos similars i que m'hi aniré passant. A banda de que compartim el gust per la literatura i el cinema, veig que també estem experimentant l'atracció cap al cinema clàssic. En els darrers anys tinc un fort desig i una gran enyorança de pel·lícules "d'abans". També m'està passant amb els llibres. N'anirem parlant...

    Salutacions.

    ResponElimina
  12. Gràcies a tots i a totes.
    Totalment d'acord, Elvira.

    lluís potser tens raó i en Pujol també hi sortia, però vols dir que ERA CADA DIA??

    Marta i Ma-poc, m'agradaria que no fos així i que fosin plurals, però potser sóc massa il.lusionista.

    Sí que hem de ser crítics, Eva, sí.

    Trini, jo a poc a poc cada cop faig el mateix que tu: tv= entreteniment, i prou.

    Sílvia, benvinguda passa pel racó sempre que vulguis, com pots comprovar és un espai de debat i de reflexió constant

    Eulàlia, tens raó és un debat llarg, i ptser també tens raó quan dius que la imparcialitat és difícil, però quan es tracta de mitjans públics s'hauria d'intentar.

    Óscar a mi també m'agrada infromar-me per internet, però també s'ha d'anar en compte.

    Sadurní i Abel, d'això de Canal 9 ja em tenen ben informada els amics valencians que tinc, sembla que allò és ja un ESCÀNDOL.

    ResponElimina
  13. També parlen cada dia del Barça, tant si hi ha notícia com si no. Però això no ho critica ningú...

    ResponElimina
  14. Cose 2, benvingut/-da, ja he dit en altres ocasions que el tema del futbol també m'emprenya, però crec que no ho posaria al ateix nivell: el futbol no mira de rentar-me el cervell la propaganda política sí.

    ResponElimina
  15. Em sap greu, però estic tan desconnectat que ni el Telenotícies he vist. Quan torni, em poso al dia. Un petó.

    ResponElimina
  16. Mireia, espero que estiguis gaudint força del parèntesi estival.
    Respecte al tema, poc puc afegir. Crec que en el fons el descrèdit de la professió periodística cal atribuir-lo fonamentalment als propis periodistes.
    Salutacions

    ResponElimina
  17. Miro poc la tele però aquests dies de vacances m'he mirat algun fragment de telenotícies i he quedat al·lucinat/esparverat. En un van dir més o menys: "a l'Iraq assassinen homosexuals i els que van envair-lo es pensaven que farien un país democràtic".

    ResponElimina
  18. Jordi, Jaume i Aristòcrata, gràcies per passar pel Racó.

    ResponElimina
  19. Mireia, això et passa per mirar un Telenotícies. ¿I què et pensaves? ¿Que TV3 és la BBC? Si no vols pols, no vagis a l'era. Jo fa anys i panys que no miro la tele -més que res, perquè no sóc masoquista. Així m'estalvio aquesta indignació que t'ha agafat. Servidor arribo a les mateixes conclusions que vosaltres, però la malsofridura la passa un altre.

    ResponElimina
  20. Cada cop fa més pena la "nostra". I ahir què m'en dieu del partit en hora de màxima audiència? quants seguidors hi han de la Fiorentina o de l'altre equip que no se ni com es deia??

    Glòria Maria

    ResponElimina
  21. Bé, espero que no hagi sonat despectiu això de "no sé ni com es deia", sé que era portugès però no sé el nom.

    Glòria Maria

    ResponElimina
  22. Les enrabiades neixen de les perspectives que dipositem en els altres. Hem de mirar-nos els "informatius" com el que són: Productes d'un sistema i fills d'unes servituds. Per tant hem de mirar-los amb compassió i oferir-los tot el crèdit que ens permeti el nostre dubte militant. Si els hi donem el valor just que es mereixen segurament ens estalviarem aquests sotracs emocionals. Tens raó quan en reclames més professionalitat en pro d'un estatus de servei públic. La realitat però ja ens ha mostrat moltes vegades que això de "servei" i de "públic" té molts i molts matisos.
    M'agraden aquests embats de revolta. Però ja veuràs com no s'ho val que ens penetrin en les nostres ànimes les seves mesquineses. Si els ho permetem no fem res més que refrendar-los en els seus propòsits. Sembla contradictori però ens cal sobreviure'ls.
    Cosme

    ResponElimina
  23. Hola, Cosme, gràcies per la visita.
    No et falta raó, però cota tant mirar-los "com a productes d'u sistema i fills d'una servitud".
    M'agradaria saber com "sobreviure'ls", tal com dius...

    ResponElimina
  24. M'ha fet gràcia el comentari de "treure la crosta" que ha fet la Marta jejeje

    No tan sols treuen la crosta, és que cada dia parlen pitjor el català (quan el parlen!)

    Ara mateix acabo de veure un reportatge sobre les xarxes focials, el "feisbuc", el "tuiter" i aquestes coses i, com a exemple, posen una tia que fa un vídeoblog EN CASTELLÀ!! i va sortint passejant per Barcelona, parla català, però a la xarxa tot ho fa en castellà!! Què passa? que no hi ha blogàires, feisbuqueros i tuisteros que parlin català??? Grrrrrr

    Apa, ja m'he desfogat :-)))

    ResponElimina
  25. Emprenyar-se és un dret constitucional... o no? bé, conyes a banda, personal sí, però millor que no duri gaire... Sobretot, com diu el Cosme, tenir criteri i responsabilitat, dues coses molt importants que alguns, per interessos de poder, obliden...

    ResponElimina
  26. Assumpta i Cèlia gràcies per la visita.

    ResponElimina
  27. Coincideixo amb tu, plenament, però també et dic que la tele té els dies comptats. Els estrategues de la comunicació política s'hauran de currar altres maneres d'arribar a la gent, que no sigui treient costellades als TN; ho tindran francament més difícil.

    Bon apunt.

    ResponElimina
  28. Sí, però encara falta temps perquè passi això Ferran, per molt que el jovent estigui enganxat a internet, l'hegemonia televisiva continuarà anys i panys, o coneixes algú que dini i sopi amb la tv apagada??

    ResponElimina
  29. Últimament fem notícia dels temes més impensables... Serà que no passen coses cada dia en aquest món, perquè haguem de comentar determinades banalitats...
    Estem creant la societat de la desinformació, societat que, aleshores (i per inculta), és més fàcil de conduir pels camins que interessa a qui manipula el poder. El saber fa la llibertat, però cada cop més sembla que interessi la ignorància... Aquest tema a mi també m'indigna.

    ResponElimina
  30. hola Mireia! feia moltes setmanes que no passava per ací i, de fet, m'ha sorprés no tant el contingut com el to de l'entrada. I tens tota la raó en totes i cadascuna de les coses que dius. I és curiós com les notícies que critiques -amb tota la raó, insistesc- són una referència d'informació ben feta al País Valencià. No sé si has tingut en alguna ocasió el "plaer" de contemplar un informatiu autonòmic valencià, però la TV3 no li arriba ni al turmell en manipulació i malversació de la informació -i això no et lleva ni un cèntim de raó. Però és que una part de la ciutadania valenciana sent enveja per programes com Polònia, que en Canal Bufa'm l'Ou nostre seria INFINITAMENT MÉS QUE IMPENSABLE!! I torne a dir, no et lleve la raó. L'ús que fan els polítics de les televisions (diners) públiques és vergonyós!! Internet ho canviarà tot!! ;)

    ResponElimina
  31. German no he pogut veure mai un TN de Canal 9, però pel que dieu tots és ben esxcandalosa la manipulació, no?

    ResponElimina
  32. Mireia,
    Malauradament és el pa de cada dia... Avui en Guillem Carbonell comentava que a la revista de Barcelona l'Hereu només hi surt una vegada. Comparant amb les revistes anteriors es veu que sortia a cada pàgina!

    ResponElimina
  33. Donc sí, Galderich, però almenys ens queda el dret a queixar-nos, no?

    ResponElimina